ETI Felbukkanó Kórokozók Ökológiája Kutatócsoport

A kutatócsoport tevékenysége: 

A csoport kutatási területe a paraziták és kórokozók járványtana, evolúciója és ökológiája. Vizsgálatink arra irányulnak, hogy pontosabban megértsük az emberi és állati élősködők biológiáját (beleértve a mikrobiális kórokozókat és a makroparazitákat) és természetes ciklusát, valamint ezek kapcsolatát a gazdáikkal. Kiemelt figyelmet fordítunk a klímaváltozás és az emberi természetpusztítás hatására felbukkanó kórokozók járványtani és ökológiai vizsgálatára. A feltárt összefüggések gyakorlati alkalmazása is céljaink között szerepel pl. a DAMA (Document, Assess, Monitor, Act) protokoll segítségével történő járványmegelőzésben. Kutatjuk a kórokozókat terjesztő vektorok, pl. a kullancsok járványtani szerepét és ezek városi környezetben való jelenlétét. Dolgozunk a kullancsok által okozott fertőző és nem fertőző betegségek evolúciós hátterének megértésén a darwini logika segítségével. Foglalkozunk a kórokozókkal, betegségekkel és járványokkal kapcsolatos tudománytörténeti, viselkedésbiológiai és biopolitikai kérdésekkel. Vizsgáljuk a gazda-patogén kölcsönhatásokat és az így kialakuló betegségeket molekuláris biológiai, immunológiai, ökológiai és elméleti evolúciós szempontokból.

Válogatott publikációk:

2021

Apari P, Földvári G (2021): Tick bite induced α-gal syndrome highlights anticancer effect of allergy BioEssays in press
Apari P, G Földvári (2021): Harm or protection? The adaptive function of tick toxins Evolutionary Applications 14:241-247. https://doi.org/10.1111/eva.13123

2020

Jankowiak Ł, Rozsa L, Tryjanowski P & Møller AP (2020): A negative covariation between toxoplasmosis and CoVID-19 with alternative interpretations Scientific Reports 2020; 10: 12512.

2019

Piross I. S., Harnos A., Rózsa L. (2019): Rensch’s rule in avian lice: contradictory allometric trends for sexual size dimorphism Scientific Reports 9(1): p. 7908
Reiczigel J, M Marozzi, I Fábián, L Rózsa (2019): Biostatistics for parasitologists – a primer to Quantitative Parasitology Trends in Parasitology 35(4): pp. 277-281.