Média

2021-12-02 magro.hu

Az AKG hozza a gazdák bevételeinek harmadát, de ha véget ér a támogatás, intenzívebb technológiákra váltanak. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont és a Cambridge-i Egyetem munkatársai által végzett kutatás rávilágít arra, hogy a természetvédelmi célú mezőgazdasági támogatások – mint az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) – egyértelműen segítik a környezet megóvását és a gazdálkodók fennmaradását is.

2021-12-01 sokszinuvidek.24.hu

Életében egyszer mindenkinek látnia kell a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet. A 27 hektáros területen elterülő arborétum minden évszakban olyan csodákat rejt, amit nem szabad senkinek elmulasztani. A vácrátóti az ország legnagyobb botanikus kertje, egyben az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye.

2021-12-01 szeretlekmagyarorszag.hu

A rovarpopulációk fogyatkozása egész Európában nagy probléma, ami főleg az ember által a természetbe juttatott méreganyagoknak köszönhető. A mostani gyakorlat szerint az állatok közvetlenül a legelőre hajtás előtt kapják meg a féreghajtót, ami kifejezetten hátrányos egyes rovarfajok számára -mondja Lengyel Szabolcs, az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézet tudományos tanácsadója.

2021-12-01 magyarmezogazdasag.hu

A szakemberek megvizsgálták az ökoszisztéma-szolgáltatásokat, a zöldinfrastruktúra ökológiai állapotát, térbeli kapcsolatait, valamint a multi­funkcio­nali­tást. A kutatás eredményeként számos alaptérkép készült a Lechner Tudásközpont, az Ormos Imre Alapítvány, valamint az MTA Ökológiai Kutatóközpont együttműködésével. A térképek az interneten elérhetők és ingyenesen letölthetők, kinagyíthatók, segítségükkel jól vizsgálható a különböző típusú zöldfelületek alapállapota, szolgáltatása, összekapcsolhatósága.

2021-12-01 elkh.org, szeretlekmagyarorszag.hu, hvg.hu, 24.hu és sok más

Rövid időn belül a második példányt azonosították a hazánkban nem őshonos Hyalomma kullancsból az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont Kullancsfigyelő programja keretében. Több hírportálon tévesen a tarka pajzsú, kutyákon gyakori Dermacentor kullancs képe jelent meg Hyalomma kullancsként - tették hozzá. Dr. Földvári Gábor, a kutatás vezetője ezért ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a Hyalomma kullancsok háti felületét egyszínű sötét pajzs borítja, ahogy a Kullancsfigyelő honlapján is látható.

2021-11-29 budapestkornyeke.hu

A VI. szimfónia (Sinfonia Pastorale) a leghíresebb természetzenék egyike. Bősze Ádám bő egy órás előadásában korabeli dokumentumok és Beethoven levelezése alapján beszél a természet, a zene és a szerző viszonyáról. Az előadás előtt körbesétálhatjuk a botanikus kertet is.

Oldalak