Média

2021-03-01 balatontipp.hu

Az Ökológiai Kutatóközpont Tihanyban működő Balatoni Limnológiai Intézete aggályosnak tartja, hogy a tervezett beruházással alapot adjanak a 120 cm-es vízszint hosszabb távú fenntartására, miközben az csak 2023. november végéig rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel.
Kutatások szerint több tényezővel együtt a megemelt vízszintnek szerepe lehet az újbóli időszakos „alga csúcsok” kialakulásában és a nádasállomány pusztulásában. A megemelt és a Balaton természetes vízjárásához képest igen szűk tartományban szabályozott vízszint nem kedvező az élővilág számára a természetes ökológiai folyamatok fenntartása szempontjából. Fontos lenne ezért mérlegelni olyan dinamikus vízszintszabályozási üzemmód kialakításának lehetőségét, ami jobban figyelembe veszi az élővilág igényeit – írják többek között.

2021-02-28 National Geographic - Nyomtatott sajtó
Természet és védelem itthon

Zöldség– és gyümölcsféléink tetemes részét házi- és vadméhek porozzák be. Nagy kérdés, meddig. A világméretű klímaváltozás, a monokultúrás mezőgazdaság és a tömérdek növényvédő kemikália pusztítja a rovarokat, köztük az emberiség szempontjából jószerével létfontosságú beporzókat is. ..„A Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint Európában a vadméh- és lepkefajok 9 százaléka veszélyeztetett, és több mint 30 százalékuk visszaszorulóban van. Közép-Európában az elmúlt százötven évben 60 poszméhfajból 48-nál mutatkozott egyedszámcsökkenés, a fajok 30 százaléka veszélyeztetetté vált, és négy faj kipusztult. Magyarországon a poszméhfajok fele enyhébb vagy súlyosabb mértékben veszélyeztetettnek tekinthető. A poszméheken kívül más vadméhfajok egyedszámában is jelentős csökkenés mutatkozik immár az 1980-as évek óta, például Nagy-Britanniában és Hollandiában. Sok fajról azonban nincs elég adatunk, főként Kelet- és Közép-Európában nehéz fölmérni a helyzetet” – mondja az Ökológiai Kutatóközpont főmunkatársa, Kovács-Hostyánszki Anikó.

2021-02-27 24.hu, hellovidek.hu, hirbalaton.hu, infostart.hu

A Balatont mára teljesen uraló, idegenhonos kagyló óriási mennyiségben van jelen, és mint kiderült, kiváló minőségű haltáp készíthető belőle. A gazdasági célból tenyésztett édesvízi ragadozókat csak tengeri rokonaikkal szabad etetni, ám a tengeri halliszt egyre drágább, ráadásul egyre több szennyezőanyagot tartalmaz.. Hogy pontosan miről is van szó, arról Dr. Balogh Csillát, a projekt szakmai vezetőjét, az ELKH ÖK BLI tudományos munkatársát kérdeztük.

2021-02-26 egeszsegkalauz.hu

Gondolta volna, hogy egy sünben akár 240 kullancs is lehet? Dr. Földvári Gábor parazitológus (MTA Ökológiai Kutatóközpont) és csapata hosszú időn keresztül vizsgálta a Margitszigeten élő sünöket és a rajtuk élősködő kullancsokat. A laboratóriumi vizsgálatok után kiderült, hogy a sünökön talált paraziták több mint 30%-a pozitív volt borreliára – a Lyme-kórt okozó baktériumra. “
A kullancs egy biológiai vektor – közvetítő –, de természetesen a kullancsban is fejlődik – vándorol, osztódik – a baktérium. A kullancs nem csupán sünből, hanem az énekes madarakból, rágcsálókból is átveheti ezt a baktériumot, és hónapokkal, akár egy évvel később megfertőzhet egy embert” – hangsúlyozta Dr. Földvári Gábor.

2021-02-23 index.hu, elkh.org, hellovidek.hu, agronaplo.hu , trademagazin.hu

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete és az ELTE kutatói az inváziós betyárkóró (Conyza canadensis) növekedésének és maghozamának, valamint tömegességének változásait vizsgálták egy kiskunsági csapadékmanipulációs terepkísérletben - közölte az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat. A kutatás eredményeit az Oecologia folyóiratban jelentették meg. A csapadékváltozások növényi inváziót befolyásoló hatásainak megismerése különösen fontos a száraz és félszáraz élőhelyeken, például a nyílt homokpusztagyepeken, ahol Mojzes Andrea és munkatársai kutatómunkájukat végezték.

2021-02-20 femina.hu

Vácrátóti arborétum mint forgatási helyszín. Itt forgatták többek között az 1977-ben bemutatott Abigél egyes részeit, amelyben a Matula Leánynevelő Intézet kertjévé vált a környék, és az 1973-es A palacsintás király jeleneteit is. De A Pál utcai fiúk híres füvészkerti kültéri jeleneteit is ez a csodás helyszín tette igazán emlékezetessé, melyet 1969-ben mutattak be a nézőknek. Az arborétum biztosította a hátteret az 1939-es Halálos tavasz egyes részeihez, illetve az 1980-as Psyché különleges, álomszerű felvételeihez.

Oldalak