Média

2021-05-06 Figyelő - (24. oldal) - Nyomtatott sajtó
Érintetlen erdők

Gyarapodott a magyarországi erdőrezervátumok hálózata, így hazánkban újabb húszhektárnyival több olyan védett terület van, ahol az erdei ökoszisztéma zavartalan működése érdekében gyakorlatilag minden emberi tevékenységet beszüntetnek. A rezervátumprogramnak az Ökológiai és Botanikai Intézet – amely az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja alá tartozik – által fenntartott oldaláról azt is megtudtuk, hogy az elmúlt évtizedekben Európában sok helyütt jelöltek ki ilyen, változatos erdőszerkezetű, különleges állat- és növényvilágú, természetes dinamikát mutató területeket.

2021-04-30 magyarnemzet.hu, origo.hu, Sláger FM, webradio.hu, tudomanyplaza.hu

Újra kinyitott az ország leggazdagabb botanikai gyűjteménye, amely májustól egy élményekkel és tudással gazdagító programsorozatot indít útjára. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben olyan új, tematikus sétákat szervez az ELKH Ökológiai Kutatóközpont, amelyeken a látogatók kikapcsolódhatnak és szórakozhatnak, miközben a kertben tapasztalt élményeken keresztül ismereteket szerezhetnek a természetről, valamint a természet élővilágának összefüggéseiről is.

2021-04-29 hirado.hu, hvg.hu, index.hu, magyarnarancs.hu, origo.hu és sok más

(...) A történetet csaknem száz fős stábbal a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán és a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben veszik fel.

2021-04-28 mti.hu, origo.hu, magyarnarancs.hu , forestpress.hu , ma.hu, pharmaonline.hu, Kossuth Rádió, Klubrádió és sok más

A citizen science módszer alkalmazásával új kutatási projektet indít az ELKH Ökológiai Kutatóközpont az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma kullancsok terjedésének monitorozására. A nagyméretű, sávozott lábú kullancs többféle veszélyes kórokozót is képes hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust.

2021-04-26 kepmas.hu

Báldi András ökológust, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát kérdeztem arról, hogy milyen hatást gyakorolt a koronavírus a természetre: „A járvány hatását nem lehet még teljesen felmérni, a következményeknek ugyanis jó és rossz hatásuk is van: fogyasztás és közlekedés csökkenése egyes területeken jelentős könnyebbséget okozott, viszont a felhasznált műanyag csomagolóanyagok mennyisége többszörösére nőtt. Öröm látni a természetben töltött idő felértékelődését, egyre többen és többet töltünk szép erdeinkben, mezőinken, ugyanakkor ez zavarással, taposással és szemeteléssel jár.”

2021-04-22 Kossuth Rádió Napközben

Szereplők: Garamszegi László Zsolt, igazgató, Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet

Oldalak