Valkó Orsolya, az MTA doktora

ÖBI Terresztris Ökológiai Osztály
valko.orsolya [at] ecolres.hu
Tevékenységi kör rövid leírása: 

1, A magbank szerepe a növényközösségek dinamikájában.

A talajban eltemetett, de még csíraképességüket őrző magvak alkotják a természetes magbankot. Ez a szabad szemmel nem látható, rejtett biodiverzitás kiemelt figyelmet érdemel, hiszen lehetővé teszi a magok csírázását és megtelepedését akár több évvel, vagy évtizeddel a magok elszóródását követően. Ennek ellenére számos a megválaszolatlan kérdés a talaj magbankjával kapcsolatban. Vizsgálataink során arra keressük a választ, hogy a talajban eltemetett magvak milyen szerepet töltenek be a gyepek regenerációjában és biodiverzitásának fenntartásában.

2, Élőhely-rekonstrukció.

A degradált ökoszisztémák biodiverzitásának helyreállítása korunk természetvédelmének egyik legfontosabb feladata. Kutatócsoportunk számos európai szinten is kiemelkedő élőhelyrekonstrukciós projekt eredményeit vizsgálja, mely programok a tájsebek eltüntetését, valamint az egykori gyepek magvetéssel, szénaráhordással és cserjeirtással való helyreállítását célozzák. Új élőhelyrekonstrukciós módszereket is tesztelünk és fejlesztünk terepi és kísérletes vizsgálatainkban.

3, A tűz hatása a gyepek élővilágára.

A tűz, mint a természetes ökoszisztémák szerves része, évmilliók óta formálja a Föld természeti képét. A modern korban a tüzek kiterjedése, dinamikája és gyakorisága jelentős változásokon megy keresztül, és az ember az egyetlen olyan faj, amely képes előidézni, kontrollálni és eloltani a tüzet. Kutatásainkban a természetes és emberi eredetű tüzek, és tűz-rendszerek ökológiai és társadalmi hatásait vizsgáljuk.

4, Az ember szerepe a magok terjedésében.

Az ember az egyik legmozgékonyabb és legelterjedtebb élőlény, így vektorként jelentős szerepe lehet más fajok terjedésében. A magok terjedésének egy érdekes és kevéssé vizsgált aszpektusa a ruházatunkon és járműveken „potyautasként” terjedő magok esete. Kísérletes és terepi vizsgálatainkban az ember által terjesztett magok ökológiai jelentőségét kutatjuk. Ezen vizsgálatokkal jobban megérthetjük egyes fajok, különösen az inváziós növényfajok elterjedésének mintázatait.

5, Lineáris tájelemek szerepe a biodiverzitás fenntartásában.

Az agrártájakban sok esetben csak a vonalas létesítmények, például gátoldalak vagy mezsgyék azok az élőhelyek, ahol nem folyik mezőgazdasági tevékenység, így itt van esélye a gyepi növényfajoknak a túlélésre. Más esetekben viszont az intenzív emberi tevékenység miatt pont ezek a vonalas létesítmények az inváziós fajok gócpontjai. Vizsgálatunkban a vonalas létesítmények tájléptékű biodiverzitás fenntartásában betöltött szerepét vizsgáljuk alföldi agrártájakban.

Tevékenység, kutatás címszavakban: 
magbank, magterjedés, restauráció, élőhely-kezelés, gyepközösségek ökológiája, tűz, invázió
Válogatott publikációk:

2021

Valkó, O., Deák, B., Török, P., Tóth, K., Kiss, R., Kelemen, A., Miglécz, T., Sonkoly, J., Tóthmérész, B. (2021): Dynamics in vegetation and seed bank composition highlight the importance of post-restoration management in sown grasslands Restoration Ecology 29(S1): e13192
Valkó, O., Tölgyesi, C., Kelemen, A., Bátori, Z., Gallé, R., Rádai, Z., Bragina, T.M., Bragin, Y. A., Deák, B. (2021): Steppe Marmot (Marmota bobak) as ecosystem engineer in arid steppes Journal of Arid Environments 184: 104244.

2018

Valkó, O., Kelemen, A., Miglécz, T., Török, P., Deák, B., Tóth, K., Tóth, J.P., Tóthmérész, B. (2018): Litter removal does not compensate detrimental fire effects on biodiversity in regularly burned semi-natural grasslands Science of the Total Environment 622-623: pp. 783-789.

2016

Valkó O., Deák B., Magura T., Török P., Kelemen A., Tóth K., Horváth R., Nagy D.D., Debnár Zs., Zsigrai Gy., Kapocsi I., Tóthmérész B. (2016): Supporting biodiversity by prescribed burning in grasslands – a multi-taxa approach Science of the Total Environment 572: pp. 1377-1384.

2014

Valkó, O., Török, P., Deák, B., Tóthmérész, B. (2014): Review: Prospects and limitations of prescribed burning as a management tool in European grasslands Basic and Applied Ecology 15: pp. 26-33.