Hírek

Az urbanizáció talajállatokra gyakorolt hatását vizsgálják az éghajlat függvényében

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a dániai Aarhus Egyetem munkatársai a metaanalízis statisztikai módszerének segítségével 103 urbanizációs tanulmányt elemeztek a világ minden tájáról a városiasodás talajfaunára gyakorolt hatásának megértése céljából. A kutatók az éghajlati viszonyok függvényében vizsgálták a talajállatok fajgazdagságának változását és az egyedszámok alakulását. Azt találták, hogy az erőteljesebb talajtömörödésre érzékeny és általánosságban is nehezebben terjedő talajállatcsoportok, így a giliszták, a csigák és az ugróvillások fajgazdagságát negatívan, az ászkák, az ezerlábúak és a százlábúak mozgékony, jól alkalmazkodó csoportjainak az egyedszámát azonban előnyösen befolyásolja az urbanizáció. A talajállatok egyedszámára általánosságban szárazabb éghajlaton a sok locsolás következtében kedvezően hat a városiasodás, nedves éghajlaton ugyanakkor az intenzívebb párolgás és a gyorsabban elfolyó csapadék miatt kialakuló szárazabb városi környezet csökkenti az egyedszámokat. Az eredményeket bemutató publikáció a Science of the Total Environment nemzetközi tudományos folyóiratban jelent meg.

Egy gramm talajban akár tízmilliárd mikroba is élhet, egy maroknyiban pedig több ezer szabadon élő, vagyis nem parazita életmódú fonálféreg bújhat meg. Egy négyzetméteren pár ezertől akár százezres nagyságrendig fordulnak elő ugróvillások és talajlakó atkák. A talajállatok számos ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtanak az ember számára. A giliszták úgynevezett ökoszisztéma-mérnökök, nagyban képesek átalakítani a környezetüket a talaj intenzív átkeverésével. Hektáronként akár több ezer kilométernyi járatot hoznak létre, így segítik a víz bejutását a talajba, fellazítják azt, és hozzájárulnak a humuszképződéshez is. A talajlakó atkák sokféle szerepet betölthetnek a táplálékláncban: lehetnek növényevők, ragadozók vagy lebontók. Ez utóbbiak holt szerves anyagokkal táplálkoznak, és segítik azok tápanyaggá válását. A talajlakó fonálférgek lehetnek baktériumevők, növényevők vagy ragadozók. A lebontó ugróvillások a talajlakó baktériumokat és gombákat szabályozzák, illetve a mohák beporzását is végzik. A csigák, az ászkák és az ezerlábúak is a lebontók közé tartoznak, a százlábúak kizárólag ragadozók, míg a futóbogarak között előfordulnak a gyomok terjedését szabályozó növényevők, vegyes táplálkozásúak és a biológiai védekezésben segítő ragadozók is.
A városiasodás, vagyis a városok területének és népességének növekedése gyökeresen átalakítja az élőhelyeket. A talajt lerontják vagy kicserélik, idegenhonos növényekkel telepítik be, sokszor és nagy területen aszfalttal, betonnal és épületekkel fedik le, illetve sok helyen az év minden szakában élénk zöld pázsitot tartanak fenn. Ezek az átalakítások azonban több állatcsoport élőhelyét is veszélyeztetik vagy megszüntethetik.

A kutatók megállapították, hogy a giliszták, a csigák és az ugróvillások fajgazdagsága a külvárosi és vidéki területekhez képest a városokban ‒ ahol több a lefedett terület, és kevesebb a természetes zöldfelület ‒ lecsökkent. Ennek valószínűsíthető oka, hogy ezek a csoportok általánosságban rosszabb terjedők, így nehezebben mozognak a városban az elszigetelt területek között, illetve érzékenyek a talaj tömörödésére, ami a városokban a nagyobb mértékű taposás és forgalom miatt erőteljesebb, mint a külvárosban vagy vidéken. Az egyedszámok esetében azt találták, hogy a városiasodás az ászkák, az ezerlábúak és a százlábúak csoportjának kedvezett. Ezek mozgékony csoportok, táplálkozásukat tekintve pedig nem válogatósak, így könnyen boldogulnak a városi környezetben. Az éghajlati viszonyokat is számításba véve azonban kiderült, hogy a fenti megállapítás csak akkor igaz az egyedszámokra, ha a vizsgált városban alacsonyabb az éves csapadékmennyiség, míg nedves éghajlaton az urbanizáció hatása csökkenti az egyedszámokat. Ennek oka valószínűleg az, hogy szárazabb éghajlaton a városokban locsolással tartják fenn a növényzetet, ami kedvez a talajállatok felszaporodásának, míg nedves éghajlaton az aszfalt és a beton miatti intenzívebb párolgás és a gyorsabban elfolyó csapadék következtében szárazabb a környezet, ami kedvezőtlen a talajállatoknak. A kutatók emiatt azt javasolják, hogy a városi zöldterületeket lehetőleg úgy kezeljék, hogy azok a várost körülvevő természetes környezethez hasonlóak legyenek, ahelyett hogy túllocsolással vagy túl sok lefedett területtel idegen környezetet teremtenének a talajfaunának.

Forrás: elkh.org - /hirek/Az ÖK kutatói az urbanizáció talajállatokra gyakorolt hatását vizsgálták - 2023-02-24

elkh.org - /hirek/Az ÖK kutatói az urbanizáció talajállatokra gyakorolt hatását vizsgálták - 2023-02-24

További megjelenések a témában:

hvg.hu - Mit szól az élővilág ahhoz, hogy egyre több ember lakik városban? Ezt vizsgálták kutatók, meglepő eredményekre jutottak - 2023-02-24

ng.hu - A városiasodás átalakítja a talajfaunát - 2023-02-24

agroforum.hu - A urbanizáció talajfaunára gyakorolt hatásairól - 2023-02-25

magyarmezőgazdaság.hu - Leromlott talajok, csökkenő biodiverzitás - ezt okozza a városiasodás - 2023-02-25

magyarnemzet.hu - Gyökeresen átalakítja a városiasodás az élőhelyeket magyar kutatók szerint - 2023-02-24

alon.hu - Gyökeresen átalakítja a városiasodás az élőhelyeket - 2023-02-25

agrarszektor.hu - Ijesztő felfedezést tettek a kutatók a talajokkal kapcsolatban: ebből még baj lehet - 2023-02-26

origo.hu - Gyökeresen átalakítja a városiasodás az élőhelyeket - 2023-02-24 12:56:05

tisztajovo.hu - Gyökeresen átalakítja a városiasodás az élőhelyeket magyar kutatók vizsgálata szerint - Tisztajövő -

alternativenergia.hu - Gyökeresen átalakítja a városiasodás az élőhelyeket magyar kutatók vizsgálata szerint - 2023-02-25

tudas.hu - Gyökeresen átalakítja a városiasodás az élőhelyeket magyar kutatók vizsgálata szerint - 2023-02-25

hir.ma - Gyökeresen átalakítja a városiasodás az élőhelyeket magyar kutatók vizsgálata szerint - 2023-02-24

webradio.hu - Gyökeresen átalakítja a városiasodás az élőhelyeket magyar kutatók vizsgálata szerint - 2023-02-24

erdo-mezo.hu - Az urbanizáció hatásai a talajfaunára - 2023-02-24 12:50:20

hazipatika.com - Aggasztó, mit tesz a városiasodás az élőhelyekkel - 2023-02-27

player.hu - A százlábúak örülnek, ha mindent beépítünk - 2023-02-28

kanizsaujsag.hu - Gyökeresen átalakítja a városiasodás az élőhelyeket magyar kutatók vizsgálata szerint - 2023.03.08.

innoteka.hu - Az urbanizáció hatása a talajállatokra - 2023.04.06.

mandiner.hu - Tudta? Tele van élettel a városi talaj is 2023.04.28.

Nyomtatott sajtó:
Mandíner - A városi talajnak is élnie kell - 2023-03-16
24 óra - Szemléletváltásra van szükség 2023.04.25.