Média

Ez az evolúció kétmilliárd éves rejtélye

Az evolúció egyik legmeghatározóbb mérföldköve, amikor egyszerű „zsákocskákból” létrejöttek a minden mai, magasabb rendű szervezetet alkotó eukarióta sejtek. Látjuk a kiindulópontot és a végeredményt, a folyamatot azonban nem ismerjük: olyan, mintha egy egyszerű léggömb hirtelen bonyolult, soktornyos ugrálóvárrá válna. Magyar kutatók világszinten is jelentős, elismert munkát végeznek a „nagy ugrás” felderítése érdekében, ami úgy is történhetett, hogy az egyik sejt bekapott egy másikat, csak nem emésztette meg.
…A prokariótából eukariótába való átmenethez két külön prokarióta sejt egyesülésére, összeolvadására volt szükség. Hogyan történt ez az ősi, még külön élő sejtek esetében? Milyenek voltak ezek az ősök? Milyen átmeneti formák léteztek, és hol vannak a nyomaik? Mi ugyanis csak a végeredményt ismerjük, vagyis a teljesen kész, összetett eukarióta sejtet, amely számtalan hasznos evolúciós újítással bír egy baktériumhoz képest.
Az evolúció eme mérföldkövének vizsgálatában magyar kutatók világszinten is elismert, jelentős munkát végeznek, a lehetséges „forgatókönyvekről” Dr. Zachar István evolúcióbiológussal, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársával beszélgettünk.

24.hu

További megjelenések a témában:

innoteka.hu - 2022.10.05. _ Az eukarióta sejtek kialakulásának okai