Média

Miként változhat meg a jövőben a világ klímája és környezete?

1 fok ide vagy oda, nem teljesen mindegy. Csak nézzük meg azokat a videókat, amelyeket a napokban Floridában készítettek az elképesztő hurrikánról, és tegyük fel még egyszer a kérdést, hogy vajon az az 1 Celsius fokkal melegebb óceán vajon mennyit számít ilyenkor. Most következő riportunk szakértői rendkívül egyszerű és érthető módon vázolják fel, hogy mi miért történik most, és hová fajulhat ez el majd a gyermekeink, unokáink, vagy akár már a mi életünkben.
Hamarosan elbúcsúzhatunk a természet jelenleg ismert formájától. A világ egyik legrangosabb folyóiratában, a Science-ben jelent meg vészjósló tanulmány, amelyet az rtl.hu szemlézett. Eszerint a Föld éghajlati rendszere 5, úgynevezett átbillenési pont küszöbén áll. Ez azt jelenti, hogy nagyon közel vagyunk egy olyan állapothoz, amelyet már nem lehet visszafordítani.
(Báldi András): Ezek az átbillenési pontok is arra vezethetők vissza, hogy mintha nem történne semmi, nem változik az életünk, de egyszer csak brutálisan felfordul. Ilyen régóta használt példa a repülő, ülünk benn a repülőben, kinézünk ott a repülő szárnya, látni lehet a csavarokat és az egész év stabilan repül. És akkor kiesik egy csavar, repülünk tovább. Kiesik két csavar, repülünk tovább. Kiesik 5000 csavar, repülünk tovább, 5001. kiesik, leesik a szárny, a repülőgép szétesik, lezuhanunk.
A tanulmány szerint a jövőben öt kritikus esemény következhet be. A grönlandi jégsapka a nyugat-antarktiszi jégmező és a Barents tenger jegének összeomlása, a trópusi korallok tömeges pusztulása és az északi félteke tartósan fagyott területeinek felolvadása.
…Egyes tanulmányok szerint Magyarország a klímaváltozás szempontjából Európa egyik legsérülékenyebb országa. A jövőben gyakoribbak lehetnek a villámárvizek, az aszálykárok és az erdőtüzek is. De ennél még brutálisabb következményekkel számolhatunk. (Juhász Erika) Mint láthatjuk, ezek a fűzfák eléggé erőteljesen haldokolnak itt az egész parton végig. Ez a szélsőséges száraz időszak mindenképpen az inváziós fás szárú fajok térnyerésének kedvez. Nemcsak az őshonos növények, de akár erdőségek tűnhetnek el, az ország egy száraz sztyeppévé válhat.

Nyomtatott sajtó:
Miként változhat meg a jövőben a világ klímája és környezete? RTL Klub RTV 2022-10-01 19:44:41