Média

Negyven dengue-lázas esetet találtak az idei nyáron Franciaországban

A dengue-láz Ázsia és Latin-Amerika egyes részein gyakori betegség. A közelmúltban azonban Franciaországban is megjelent ez a kór. A dengue-láz tünetei közé tartozik a láz, a fejfájás, az ízületi fájdalom, a hányinger és a vörös kiütés. Alkalmanként azonban akár halálhoz is vezethet.
A betegség ma már több mint száz országban jelen van – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022 januárjában közzétett globális dengue-láz jelentésében, amiben külön kiemelték, hogy az esetek száma a harmincszorosára nőtt az elmúlt ötven évben. Nemcsak a betegek száma növekszik, ahogy a betegség új területekre terjed, hanem megnő egy járvány kitörésének veszélye.
Az első jelentés az ázsiai tigrisszúnyogról Európában 1979-ben Albániából érkezett, majd az 1990-es évektől kezdve terjedni kezdett Dél-Európában, valószínűleg több, részben független forrásból. Már 2010 előtt észlelték Bosznia-Hercegovina, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Görögország, Montenegró, Olaszország, Szerbia, Szlovénia, Spanyolország és Svájc területén, sőt áttelelését észlelték már Németországban, és ugyancsak megfigyelték Csehországban és Szlovákiában is. Magyarországon az első példányok 2014-ben egy Baja melletti erdőszélen kerültek elő.
A Theconversation.com beszámolója szerint a begyűjtött szúnyogokat és kullancsokat laboratóriumokban vizsgálják. Ezzel időben feltárhatják a helyi rovarpopulációk változásait, s megelőzhetik a malária vagy a dengue-láz terjedését.
…Hazánkban hasonló céllal indult az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Szúnyogmonitor programja, amelynek egyik fő célja az inváziós fajok hazai elterjedésének nyomon követése. A kutatók felhívására 2021-ben 1160 nem őshonos szúnyogot érkezett a lakosságtól, melyek közül 407 volt ázsiai tigrisszúnyog. A globális folyamatok elhozhatják azokat a szúnyogokat Európába, amelyek olyan betegségeket terjesztenek, mint a zika vagy a dengue-láz.

magyarnemzet.hu