Developing SUstainable PERmanent Grassland systems and policies

EU Horizon 2020 (Super-G, 2018 - 2022, Futó projekt)
A projekt fő vezetője: 
Paul NEWELL PRICE
A projektet vezető intézmény: 
ADAS, UK
Rövid leírás: 

Az állandó gyepek léte és megfelelő kezelésük elengedhetetlen feltétele számos ökoszisztéma szolgáltatásnak (ÖSZ) Európa szerte. Azonban a gyepek fennmaradását és működését veszélyezteti a nem optimális tápanyagbevitel, a művelés során magas kibocsátású gazdálkodási rendszerek, valamint a kieső és marginális területek felhagyása. A SUPER-G projekt fő célja, hogy az állandó gyepek fenntartható használatának gyakorlatát dolgozza ki, szoros együttműködésben a gazdálkodókkal és a döntéshozókkal, amely használati mód hatékony lesz a termelékenység javításában, ugyanakkor a biodiverzitás és számos más ÖSZ megőrzésében is. A SUPER-G projekt együttműködést kínál a szektor szereplői, tehát a gazdálkodók, a földtulajdonosok, falugazdászok, civil társadalmi csoportok, nem állami szervezetek (NGO), kutatók, politikai és üzleti közösségek között. A projekt 5 éve alatt kialakításra kerülnek gazdálkodói hálózatok, amelyek alkalmat adnak az adatgyűjtésre és elemzésekre, jó gazdálkodói gyakorlatok kifejlesztésére, innovatív technológiák kipróbálására, valamint farm szintű és döntéshozói döntéstámogatási rendszerek bevezetésére. Az adaptív kutatási és innovációs megközelítés használatával kidolgozunk egy átfogó európai gyeptérképet, valamint egy elvi modellt arról, hogyan működhetnek jól a gyepek mind a termelékenység, mind a biodiverzitás, illetve egyéb ÖSZ-ok, mint a klímaszabályozás, a vízminőség, a vízáramlások elősegítése és az erózió gátlása tekintetében. A gyepeken való gazdálkodás lehetőségeit vesszük számba, és teszteljük a különféle ÖSZ-kat illetően, amelybe 14 ország gazdálkodói hálózatait és kísérleti kutatóállomásait vonjuk be a mediterrán, az atlanti, a kontinentális, az alpesi, a pannon és a boreális régiókból.

Célok: 

A SUPER-G projekt fő célja, hogy állandó gyepek fenntartható használatának gyakorlatát dolgozza ki közös együttműködésben gazdálkodókkal és döntéshozókkal. Fő szempont a termelés hatékonyságára, és ezzel egyidejűleg a biodiverzitás és más ökoszisztéma szolgáltatások fenntartására való optimalizálás. A SUPER-G projekt sok résztvevős megközelítést használ, közösen dolgozva gazdálkodókkal, földtulajdonosokkal, falugazdászokkal, civil társadalmi csoportokkal, nem állami szervezetekkel (NGO), kutatókkal, politikai és üzleti közösségekkel, hogy
1) jobban megértsük az állandó gyepek szerepét és működését;
2) az állandó gyepek teljesítményének viszonyítási alapjait kidolgozzuk Európa szerte;
3) integrált megközelítést fejlesszünk ki a jövedelmező és fenntartható gyepgazdálkodásért;
4) eszközöket és intézkedési mechanizmusokat fejlesszünk ki, melyek mind az érdekeltek, mind a társadalom számára előnyösek, és támogatják a gyepek hosszútávú és fenntartható kezelését.