Podcastok

Túlélésünk alapja: alázat és tisztelet a természetnek!

Természetesek, vagy emberi eredetűek az alföldi szikes puszták? Félmillió hektár legelőre kellene természetvédelmi pásztor. Miért fontos Greta Thunberg korosztályának az etnobiológia? Az etnobiológia egyik kiemelkedő hazai kutatója Molnár Zsolt botanikus, etnoökológus volt Sarkadi Péter beszélgetőpartnere.

Már az Úristen kertjében botanizál – In memoriam Kósa Géza

A greenfo podcastjában két korábbi beszélgetéssel emlékezett meg Kósa Gézáról, a Nemzeti Botanikus Kert nyugalmazott vezetőjéről. Az első riportban a világban bejárt 150 kertről, kalandos gyűjtőútjairól, a gyűjteményi anyagokról, és a természetvédelemről beszél a növények szerelmese. A második beszélgetésben az ismeretterjesztő Kósa Géza mesél, az általa akkor újraélesztett Kertkultúra c. újságról.

Merre tovább emberiség, és Magyarország?

Egyre több kutató az emberiség előtt álló egyik legnagyobb problémának a biológiai sokféleség, avagy a biodiverzitás csökkenését tartja. Mai podcastunkban Sarkadi Péter szerkesztő beszélgetőtársa Dr. Báldi András ökológus, tudományos tanácsadó.

Báldi András a Messzelátóban

Báldi András a hazai környezetvédelmi jövőkutatás témájában a közelmúltban megjelent tanulmány eredményeiről beszélt. A tanulmányban a jövő fürkészés (horizon scanning) módszerét alkalmazva az interdiszciplináris szerzőgárda különböző scenáriókat vázolt fel Magyarország 50 éves környezeti jövőképével kapcsolatban.

Báldi András
A halastavak ostora – avagy a nagy kárókatona vita

Miért gyűlölik a horgászok, és a halszaporítással/neveléssel foglalkozók a kormoránokat? Mekkora a hazai és az itt telelő nagy kárókatona állomány? Mekkora kárt okoznak a természetes és a halastavi halállományban? Ellentmondóak az adatok. Ebben próbálunk meg rendet tenni Preiszner Bálint biológussal.

Kép:greenfo.hu
A vadméhek kutatója Kovács-Hostyánszki Anikó

Ha nincs héjád, megteszi egy törpekakas is, ha utánozni szeretnéd Homoki Nagy István filmjét. Így indult Kovács-Hostyánszki Anikó biológia iránti szerelme. A zoológus fő kutatási területe a 700 hazai vadméh faj élete és beporzó tevékenysége. Mi a különbség a vadméh, a mézelő méh, és a darazsak között? Miért alapították meg a beporzók napját? És még sok-sok kérdés – sok válasszal.

Oldalak