Tihanyi kutatók foglalják rendszerbe az Atlanti-óceánt

A pandémia miatt kicsit késve, 2020. júniusában kezdődött el az AtlantECO elnevezésű, 11 millió euró költségvetésű, nemzetközi projekt, melynek keretein belül az Atlanti-óceánból származó, óriási mennyiségű genomikai adatot rendszerökológiai modellekbe foglalják a 13 országból összeverbuválódott kutatók.

A világhírű TARA Oceans konzorcium magvát adó intézetek is alaposan kiveszik a részüket a munkából, hiszen nagyrészt az ő adataikról van szó. Az ő eddigi kutatásaik védjegye pedig talán a Science magazin egyik különszáma. A tengernyi adat feldolgozása során különös hangsúlyt kap a mikrobiom, a mikroműanyagok, a savasodás és a hálózatelemzés. A tengerbiológia és az édesvízi ökológia egyre mélyebb összefonódását jelzi, hogy a konzorciális projekt egyik legnagyobb munkacsomagját tihanyi rendszerökológus kutató, Dr Jordán Ferenc vezeti, társvezetője pedig dél-afrikai mikrobiológus. A legjelentősebb kooperációs partnerek brazil, dél-afrikai, olasz és francia intézetek, de a tengerparttal nem rendelkező országok közül Svájc (ETH Zürich) és Magyarország (a Balatoni Limnológiai Intézet) is büszkén járul majd hozzá a gigantikus projekt sikeréhez.

A mesterséges intelligenciára is építő módszertan és a high-throughput molekuláris módszerek kombinációja új szemléletű tudást ad majd, a végső cél pedig a klímaváltozás hatásainak megértése és a tengeri mikrovilág minden eddiginél alaposabb felmérése, a tengeri ökoszisztéma sérülékenységének és kritikusan fontos elemeinek meghatározása. Középtávú cél a teljes módszertani keretrendszer édesvízi ökoszisztémákra történő adaptációja a Balaton példáján. Ennek előkészületei már zajlanak Tihanyban a Balatoni Limnológiai Intézetben (Ökológiai Kutatóközpont) és az AtlantECO projekt tanulságai felbecsülhetetlen segítséget fognak nyújtani mindehhez.