Az MTA közgyűlésén az Elnökség tagjává választották Szathmáry Eörs akadémikust

Az MTA 193. közgyűlésének utolsó szavazási fordulóján eldőlt, hogy élettudományi elnökségi tagként Szathmáry Eörs, társadalomtudományi elnökségi tagként Romsics Ignác, természettudományi elnökségi tagként pedig Pósfai Mihály vehet részt az Elnökség munkájában.

Az élettudományi elnökségi tagjelöltekre 379-en szavaztak. Szathmáry Eörs akadémikus az igen szavazatok 51,72%-át kapta meg.

Két közgyűlés között az Elnökség az Akadémia döntéshozó testülete. Az Elnökség tagjai az elnök, az alelnökök, a tudományos osztályok elnökei, a hazai területi bizottságok elnökeinek egy – önmaguk közül választott – képviselője, a főtitkár, a főtitkárhelyettes, a Közgyűlés által választott három akadémikus és a Közgyűlés által választott három nem akadémikus közgyűlési képviselő, továbbá az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa (AKVT) jelölése alapján a Közgyűlés által választott három kutatóintézeti igazgató alkotja. Elnöke az Akadémia elnöke.
A három alelnök, a három választott akadémikus, a három választott nem akadémikus közgyűlési képviselő és a három intézeti igazgató tag közül egy-egy képviseli a matematikai és a természettudományokat, az élettudományokat, valamint a bölcsészet- és társadalomtudományokat.

mta.hu