Az inváziós szúnyogok célzott monitorozása és vírusokra való szűrése kiküszöböli, hogy az egész országot környezetszennyező anyaggal permetezzék

Ezekből a gyengén reprezentált megyékből kiemelten várják az ökológuskutatók a tigrisszúnyog-mintákat: Somogy, Komárom-Esztergom, Vas, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Zala.

Idén is folytatódott az ázsiai tigrisszúnyog országos elterjedésének feltérképezése a lakosság segítségével. Az ázsiai tigrisszúnyog eredetileg egy szubtrópusi-trópusi elterjedésű faj, ennek következtében hazánkban a legmelegebb hónapok a legoptimálisabbak a gyors szaporodásához. Az elmúlt hetekben a meleg idő felgyorsította a lárvák fejlődését, valamint a csapadékos időjárás miatt megfelelő tenyészőhelyek keletkeztek, így akárcsak a többi csípőszúnyog faj nagy részének, az ázsiai tigrisszúnyog szaporodásához is ideálisak voltak a körülmények. Az egyedszámok emelkedésével a faj észlelhetősége (detektabilitás) is növekedett.
„Mindenképpen szükség van arra, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az ország mely pontjain vannak potenciális tigrisszúnyog-populációk, annak érdekében, hogy ezeket aztán célzottan tudjuk monitorozni és szűrni vírusokra. Ha irtani kell majd őket, akkor ezen információk alapján tudnak a döntéshozók hatékony gyérítési programot szervezni az adott területeken, és elkerülhető hogy az egész országot lepermetezzük egy környezetszennyező anyaggal. A tényleges veszély megértéséhez szükséges az ország minden pontján ugyanolyan intenzitással monitorozni, amelyhez azonban szükségünk van arra, hogy a kevésbé mintázott megyékből is aktívan küldjenek az emberek képeket.”-összegezte a helyzetet Dr. Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója.

„2020-ban 573 jelentés érkezett hozzánk, melyből 35 bizonyult valós tigrisszúnyog-észlelésnek. A beküldött adatok területi eloszlása nagyon egyenetlen. A legtöbb adat a fővárosból és Pest megyéből érkezett, ugyanakkor hét megyéből, Somogy, Komárom-Esztergom, Vas, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Zala megyéből mindössze 10 alatti észlelést regisztráltunk megyénként. Ennek egy lehetséges oka lehet az, hogy nem jutott el felhívásunk az ezeken a területeken élő emberekhez, pedig nekünk, kutatóknak az ő segítségükre is nagyon nagy szükségünk van.”-egészítette ki Dr. Soltész Zoltán.

Az inváziós csípőszúnyogok lárvái legtöbbször emberi települések környékén, az esetek nagy részében a kertes házak kertjeiben találhatók. Olyan víztereket keresnek, ami nem érintkezik a talajjal: esővízgyűjtő hordó, eldugult ereszcsatorna, kint hagyott, sőt esetleg fóliával letakart tárgyak, amelyekben vagy amelyeken felgyűlik a víz. Fél deciliter víz már elegendő ahhoz, hogy több tíz csípőszúnyog benne kifejlődjön. A szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy ha ezeket az élőhelyeket megszüntetik az emberek maguk körül (szúnyoghálóval takarják le az esővízgyűjtő hordót, kitisztítják a csatornát, elpakolják a kint hagyott tárgyakat vagy hetente legalább egyszer eső után kiöntik a bennük felgyűlt csapadékvizet), sokkal kevesebb lesz a szúnyogártalom a ház körül.