„Az emberiség önmaga legnagyobb ellensége”

Székely Tamás ökológussal az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Külső Tanácsadó Testületének elnökével készített interjút a 24.hu.

Megérteni és gyógyítani a természetet, ez lehet az emberiség boldogulásának a kulcsa, legkomolyabb ellenségeinket pedig saját magunkban érdemes keresnünk. Székely Tamás ökológus a potenciálisan emberre is veszélyt jelentő kórokozókra koncentrál, természetvédelmi területek létrehozását segíti a világ több pontján, és azt kutatja, miért halnak meg korábban a férfiak, mint a nők.

Székely Tamás biológus, ökológus, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, az angliai University of Bath kutatóprofesszora, fő kutatási területe az evolúcióbiológia, a viselkedésökológia és a konzervációbiológia. Nemzetközi színtéren elismert tudós, rendszeresen jelennek meg publikációi a legrangosabb folyóiratokban, idén már a Nature, a PNAS, a Nature Communcations és a Nature Climate Change is közölte eredményeit. Itthon 2017-től egy élvonal-kutatói kiválósági programban támogatott csapat vezetője, amelyet világszinten is a szakma legjobbjai közt jegyeznek.

Címek és eredmények sorolása helyett a professzor azonban egyszerűen csak ökológusként mutatkozik be, ami az ő „definícióját” megismerve valóban értékesebb az életrajzokban sorolható minőségi jelzőknél:

Az ökológus kutatja, megérti a természetet, és képes meggyógyítani, miként az orvos az emberi testet.

A teljes interjú: 24.hu.