Elindult Magyarország legnagyobb kistó felmérése

Az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének kutatói az ELKH támogatásával feltérképezik az ország kistavait. Ennek részeként felmérik az országban található időszakos kisvizeket, valamint a lakosság aktív bevonásával elkészítik az ország kerti tavainak átnézeti térképét is.

Első lépésben egy kérdőív kitöltésére kérik a saját kerti tóval rendelkező lakosságot. Ennek során azt szeretnék megtudni, hogy milyen sűrűségben találhatók ilyen élőhelyek Magyarországon, és mik a legalapvetőbb jellemzőik.

Hosszú távú céljaik közt nem csak a tóhálózatok sűrűségének felderítése szerepel,hanem olyan kérdések megválaszolása is, hogy nagyobb-e a biodiverzitás az olyan kerti tavakban, amelyek körül sok másik kerti tó található, vagy hogy egy erősen beépített, városi környezetben található kistó vajon hasonló funkciókat lát-e el, mint egy zöldebb, falusi környezetben épített társa. Ehhez azonban szükségük lesz a lakosság aktív közreműködésére is egy kiterjedt citizen science mintavételezéshez. Segítségükért cserébe a tótulajdonosok kézhez kapják a saját kerti tavaikban élő fajok teljes listáját és a vízkémiai változók – tápanyagok, szennyező anyagok – adatait is, így ők is jobban megismerhetik tavaikat. A kapott eredmények alapján a kutatók kidolgoznak egy sor egyszerű javaslatot, amelyekből egy „best practice" („bevált gyakorlat") csomagot is összeállítanak azon kerttulajdonosok számára, akik a lehető leghatékonyabban szeretnének hozzájárulni a vízi élővilág megőrzéséhez.

A kérdőív és a projekt részletei az alábbi honlapon és hozzá tartozó közösségi média felületeken érhetőek el: https://mypond.hu/