Selyemkóró irtás hatása felhagyott szántók restaurálására

HU egyéb (NKFP6-00013/2005, 2006, Befejezett projekt)
A projekt fő vezetője: 
Török Katalin
A projektet vezető intézmény: 
MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete, Vácrátót
Rövid leírás: 

Az inváziós fajok terjeszkedését napjainkban az élőhelypusztulás, és a fragmentáció mellett a biodiverzitást leginkább veszélyeztető tényezők között tartják számon. A restaurációs beavatkozások sikerét, a regenerációs folyamatokat gyakran gátolja a zavart homoki területek inváziós növényfaja, a selyemkóró (Asclepias syriaca L.) populációinak tömeges jelenléte. Mivel a degradált területek kiterjedésével az Asclepias syriaca által elfoglalt területek nagysága is nő, restaurációs szempontból fontos kérdés, hogy a selyemkóró milyen módon akadályozza a szukcesszió menetét, és hogy e blokk alól hogyan lehet felszabadítani az érintett területeket. Egy 2006-ban elindított kísérletben arra keressük a választ, hogy hatékonyan alkalmazható-e a glifozát a selyemkóró kiirtására, milyen hatással van ez a kezelés a növényzet többi részére, valamint felgyorsítható-e a regeneráció folyamata a selyemkóró herbicides kezelését követően a természetes fajok magkeverékének vetésével, kaszálással vagy ezek együttes alkalmazásával.

Eredmények: 

A selyemkóró jelenléte előnyös a vetett Festuca vaginata kezdeti fejlődésére nézve, mivel árnyékában hamarabb meg tudnak erősödni a fűtövek.

Kapcsolódó publikációk: 

2008

Szitár Katalin, Török Katalin (2008): Short-term effects of herbicide treatment on the vegetation of semiarid sandy oldfields invaded by Asclepias syriaca. L. Extended abstract in the Proceedings of the 6th European Conference on Ecological Restoration, 8-12 September 2008, Ghent, Belgium. 1-4.