Média

Trópusi fűszernövények a Nemzeti Botanikus Kertben

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert négy üvegházzal rendelkezik, összesen több mint kétezer négyzetméter alapterülettel. Ezek különböző klímájúak, és az itt élő növények között bizony jó néhány van, amire fűszernövényként is tekinthetünk. Halász Krisztián, tudományos gyűjteményvezetővel készített riportot a Duna TV Almárium.
Itt van mindjárt például a vanília, ami tulajdonképpen egy orchidea faj, melynek a beérett és másfél évig erjesztett termését használjuk vaníliarúdként. Jól látható a növény szerkezete. Ez egy kúszó típusú növény, tehát magasan felkúszik a fákra, és ezekkel a léggyökerekkel tud kapaszkodni is, és ezeken keresztül veszi fel a tápanyagot és a vizet.
A kakaó egy törzsön virágzó növény, a virágok is a törzsén vagy vastagabb ágakon fejlődnek, és ha szerencsénk van, akkor megtörténik a beporzás és a virágból termés fejlődik.
Ez a szép nagy kúszónövény, ez a bors. Mondhatnánk azt, hogy fekete bors, de ez valójában nem teljesen igaz, ugyanis ugyanez a növény termi a fekete borsot, a fehér borsot, a zöld borsot és a vörös borsot is. A borsszemeket különböző érési fázisba szokás aratni, amikor elég zsenge a bors, még zöld, leszüretelik, megszárítják, ez a zöld bors. Egy kicsit előrehaladottabb érési fázisban, ha leszüretelik a borsot és fermentálják, szép fekete színűvé válik, ebből lesz a fekete bors. Ha teljes biológiai érettségben szüretelik le a borsszemeket, és úgy szárítják, ebből lesz a vörös bors, és ha ezt meghántolják, abból lesz a fehér bors.
Itt olyan növények élnek, melyek az igazi egyenlítő környéki trópusi dzsungelekben őshonosak. Például ez a kardamom is egy ilyen növény. Egy tipikus karácsonyi fűszer. Kicsit a gyömbérre emlékeztető aromájú növény, a gyömbérnek egy közeli rokona. A kurkuma szintén a gyömbérfélék családjába tartozó növény. A gyökerét, a rizómáját, vagyis gyöktörzsét fogyasztjuk ugyanúgy, mint a gyömbérnek. Onnan különböztethetjük meg, hogy nagyon élénk narancssárga színű és nagyon magas antioxidáns tartalmú gyökere van. Ezt a narancssárga, sokszor porrá őrölt tűszert használhatjuk ételek színezésére és festésére is.

Duna TV - Almárium