Hírek

A „Poláros Világ” című film III. díjat nyert a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválon

A „Poláros Világ” című film elnyerte a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál III. díját. A film írója és rendezője: Dr. Kriska György az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének tudományos tanácsadója.

2016-ban magyar tudósok kapták az év legmulatságosabb kutatásáért járó rangos fizikai Ig Nobel -díjat. Díjazott publikációjuk címe igencsak meglepő volt: Miért vonzzák a szitakötőket a fekete sírkövek? Viccesnek hangzik, de nagyon komoly problémára világít rá. A magyar tudósok természetesen nem a „temető ökoszisztémáira” voltak kíváncsiak. Azt próbálták kideríteni, hogy egyes felületek miért vonzzák a rovarokat. Évekig tartó intenzív kutatásuk során kiderült, hogy a megoldás kulcsa a visszavert fény polarizációs mintázatában rejlik, mely az emberi szem számára alig észlelhető, de különböző rovarok számára látható. A polarizációs jelet használják például vizes élőhelyeik felismerésére.

Ezek a vizuális információk több millió évig segítették a rovarok túlélését, de mi, emberek, elkezdtük az optikai környezetük átalakítását, így az állatok egyre több hamis és gyakran halálos jelzést kapnak. A mesterséges felületekről, például napelemekről, aszfaltutakról, ablakokról, autókról, alapvetően minden fényes tárgyról származó fénytükröződések, napi szinten több milliárd állat ökológiai csapdáit jelentik.  A „Poláros világ” című egyórás film betekintést nyújt a fent leírt jelenségekbe. A filmes kalandozások nyomán egyértelművé válik, hogyan válhatott rendkívül fontossá egy látszólag nevetséges és marginális felfedezés. A film végére kiderül, hogyan lehet megmenteni a veszélyeztetett vízirovarokat, megváltoztatni a városképet, biztonságosabb hidakat és kikötőket építeni, haszonállatainkat megvédeni a vérszívóktól – és még azt is megérthetjük, miért vannak csíkok a zebrán.

A film elérhetősége

A filmhez kapcsolódó tudományos blog elérhetősége: https://polarosvilag.blog.hu/2022/12/21/bemutatkozas_966

 

A „Poláros világ” című film az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a MEC_N_21 pályázati program finanszírozásában készült el.

A film alkotói: narrátor: Sztarenki Pál, operatőr: Kriska Ferenc, Lerner Balázs, Balázs Gergely, zene: Ruskó Péter, Székely Márton, vágó: Lerner Balázs, írta és rendezte: Kriska György, producer: Babinszki Edit