Ismeretterjesztő füzetek

Beporzók a kertünkben – avagy a háttérben munkálkodó természet

2018

Bár a háziméhek által termelt mézet sokan szívesen fogyasztják, a beporzók tevékenysége ennél sokkal tágabb és fontosabb. Sok növény megporzásához külső segítségre, beporzó állatokra van szükség. Ezen fák, cserjék, vadvirágok teremtik meg részben a táplálékhálózatok alapját, így a földi élet fenntarthatósága is nagyban függ a beporzóktól. Az állati beporzású növények táplálkozásunk alapkövei, de emellett gyógyszerek, bioüzemanyag, rostszálak, épület- és bútorfa alapanyagai is lehetnek.

A méhek a mérsékelt égövön a legtöbb növényfaj számára a legfontosabb beporzó szervezetek, de rajtuk kívül legyek, nappali és éjszakai lepkék, speciálisabb esetekben darazsak, bogarak is végezhetnek beporzást, főleg a trópusi területeken madarak, emlősök, hüllők között is találunk beporzókat.

A beporzók helyzetéről azonban egyre aggasztóbb hírek látnak napvilágot mindenfelé, sorsukért egyre több ember aggódik. Ennek hátterében, többek között, a beporzók számára fontos fészkelő és táplálkozó helyek eltűnése, a virágforrások csökkenése áll. A beporzó rovarok védelméért viszont szerencsére bárki tehet a kertünkben, erkélyünkön való virágok ültetésével, melyeket ha okosan választunk ki, tavasztól őszig gondoskodhatunk róluk.

A Beporzók a kertünkben c. kiadvány ebben kíván segítséget nyújtani, a beporzók világát mutatja be, és szeretné közelebb hozni ezen hasznos és érdekes állatokat az emberekhez.

Ismerjük meg őket!

A kiadvány megvásárolható a Nemzeti Botanikus Kert portáján.

Csatolt dokumentum:
Beporzók a kertünkben - pdf