Projektek

Erdőfelújulás mesterséges lékekben – A folyamatos erdőborítást fenntartó erdőgazdálkodás és a természetvédelmi célú erdőkezelések ökológiai megalapozása

Megvalósítás alatt lévő/Futó projekt

Azonosítószám: PD134302
Témavezető: Tinya Flóra
Tervezett futamidő: 2020-2023
Támogatás összege: 25.497.000 Ft
Támogatók: NKFIH
Program: OTKA

Összefoglaló:

Világszerte jellemző folyamat a biodiverzitás csökkenése, amelyért erdeink esetében leginkább a hagyományos, faanyagtermelésre fókuszáló erdőgazdálkodás felelős. Szükség van olyan természetközeli gazdálkodási módok kidolgozására, melyek egyszerre képesek kielégíteni a társadalom faanyag- és rekreációs igényét (pl. tájképileg vonzó, vágásterületek nélküli, árnyas erdők) és fenntartani az erdei életközösségek sokféleségét. Erre ad lehetőséget a folyamatos erdőborítást fenntartó, más néven örökerdő gazdálkodás, amely során a fakitermelés egyszerre csak kisebb foltokban, ún. lékekben történik, miközben a lékek körül az erdő folyamatosan megőrződik. Léknyitások kifejezetten természetvédelmi céllal is történhetnek, a gazdálkodás során homogénné vált erdők változatosabbá tételére. A létrejövő új erdei élőhelyek (nyílt, majd becserjésedő foltok), ill. a lékekben felnövekvő változatos fafajok hozzájárulnak az erdei biodiverzitás növekedéséhez.

Az örökerdő gazdálkodás és a természetvédelmi célú erdőkezelés megalapozásához egyaránt elengedhetetlenek azok a tudományos kutatások, amelyek a fák felújulását kutatják a lékekben. Pályázatunk 3 kísérletben vizsgálja tölgyesek lékjeinek újulatát. Pilisi projektjeinkben összehasonlítjuk a lékvágást a szokványos gazdálkodás kezeléseivel, ill. keressük az újulat számára legkedvezőbb méretű és alakú léket. Eredményeinket a tudományos publikálás mellett közvetlenül is átadjuk együttműködő partnerünk, a Pilisi Parkerdő Zrt., és az erdészeti gyakorlat számára. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi kísérletében azt vizsgáljuk, hogyan segíthető mesterséges lékekkel a tölgy, ill. természetvédelmi szempontból fontos elegyfák felújulása.